Skjegg for tøffe menn, trenden som snart er over

Skjegget er fortsatt i vinden som aldri før, og damene elsker det.

Les hvorfor flere menn velger å rocke et stilig skjegg framfor et glattbarbert ansikt. Og om at stilen snart kan være over.

Skjegget er tilbake for fullt

De siste to-tre årene har skjegget kommet tilbake på moten for fullt. Med tøffe barter og skjegg i forskjellige fasonger har damer og menn funnet en ny favoritt look.

Et av de stedene hvor dette viser seg er moteshowene i Paris og Milano, hvor kjente merker som Gucci, Versace og Calvin Klein har valgt mannlige modeller med skjegg. Der modellene tidligere hadde glattbarberte kinn, finner man de siste årene flere tøffe kombinasjoner av ansiktshår.

Skjegget har også nådd Hollywood, hvor mange kjendiser har valgt den hårete stilen. Kjente skuespillere som Ben Affleck og Ryan Gosling har lagt an sine egne variasjoner av ansiktshår.

Forskjellige former og fasonger

Et av skjeggets største fordeler er muligheten til å endre fasong, lengde og tykkelse etter eget ønske. Man er sin egen sjef, med full kontroll over hva man ønsker. Kombinert med en tøff bart og riktige klær vil man skille seg ut i mengden, og tiltrekke seg de av det motsatte kjønn. Skjeggets historie strekker seg tilbake til den tiden hvor det ble brukt til å holde varmen i ansiktet.

Stort skjegg kunne tolkes som et uttrykk for makt, og var samtidig et symbol på maskulinitet og dominans. Dette gjelder fortsatt den dag i dag. Forskning viser at kvinner tolker menn med skjegg for å være mer dominante, og at dette er en ubevisst kobling som finner sted i hjernen. Noen menn har også en ansiktsstruktur som ikke passer uten skjegg.

Ved å la det vokse blir det lettere å gi ansiktet en ønsket fasong. Skjegget kan for eksempel brukes til å gi ansiktet et bredere og mer fullstendig uttrykk. På den andre siden kan en bart føre til bedre symmetri og at man får et balansert ansiktsuttrykk.

Utallige kombinasjoner

Det er en velkjent sak at skjegg kan formes og settes opp i mange forskjellige fasonger. Fra 1800-tallet og fram til i dag har menn valgt alt fra bukkeskjegg til snurrebarter, og de forskjellige typene fortsetter å vokse i antall. Ser man på bilder av de kongelige familiene i 1890 årene har omtrent alle medlemmene trimmede barter og skjegg. Det var et uttrykk for makt og visdom, og dette fenomenet har fortsatt fram til den dag i dag.

Kanskje noen menn velger å la skjegget gro fordi de ikke orker å barbere seg, men dette gjelder nok ikke mesteparten. Noen forskere hevder at skjeggets popularitet varierer gjennom forskjellige tidsperioder. Det betyr at skjegget kan være svært populært for et tiår, men deretter falle av moten senere.

Dette stemmer nok gitt at man har sett denne utviklingen finne sted tidligere. Likevel er det naturlig å tro at skjegget også er et symbol på identitet, og et utrykk for frihet. Der arbeidsgivere, og samfunnet tidligere har lagt restriksjoner på bruk av skjegg, står menn i dag mye friere til selv å velge hvordan de ønsker å uttrykke seg.

Begynner skjegg allerede å gå av moten?

De store trendene pleier å komme fra film- og moteverden. Ser man til USA er det allerede blitt en stor endring når det gjelder skjegg. Hipsterbølgen som har dratt med seg skjeggveksten ser nå ut til å miste fotfeste allerede.

Frem kommer en ny trend med mindre skjegg og mer tanke på hvordan man er kledd. Så bort med Hipsteren og inn med Yuccien, den urbane velkledde mannen med i beste fall litt skjegg.

Følger du trenden?