Slik velger du riktig dress

Hva bør du ta hensyn til når du skal kjøpe din første dress? Her får du noen grunnleggende råd.

Kanskje ikke så lett å forestille seg, men den første ordentlige dressen du kjøper kan være viktigere enn du tror. Kler du deg ikke riktig når du skal på jobbintervju, kan det være utslagsgivende for om du får jobben eller ikke.

Om du møter opp i jeans når kleskoden er dress, kan du effektivt ha diskvalifisert deg selv, om du da ikke har så mye sjarm at du sklir inn i et hvilket som helst miljø.

Men ingen bør ta tatt sjansen. Det beste er å være godt forberedt. Her får du noen gode tips på vei til butikken.

1. Velg dress etter formål

dress-mann-dame

Dersom du skal ha en basisdress, og særlig hvis det er snakk om å være riktig kledd i et konservativt jobbmiljø, skal du velge enten en blå eller koksgrå dress, men ikke sort. Fargen vil alltid være utgangspunktet ved valg av dress.

Når du først har skaffet deg basisdressen, kan du etter hvert utvide med ulike stoffer, farger, snitt og en mer fancy stil. Skal du i et selskap, eller ber med kjæresten ut på restaurant, vil det meste være akseptabelt. Da er det mer opp til deg selv hvordan du ønsker å presentere deg.

2. Velg en helårsdress

dress-dame-sitter-ute

Når du har tenkt gjennom hvilken farge du kler best (blå eller koksgrå), og i hvilke anledninger du trenger din første dress til, bør du velge en dress som kan benyttes hele året.

Det beste er å velge et lett ullstoff slik at du ikke fryser om vinteren, og som er tynt nok til at du ikke svetter i sommersesongen.

3. Du får det du betaler for

Jo finere stoff det er i dressen, jo dyrere er den som regel. Kjøper du en kamgarndress i ”Super 110”-kvalitet i stedet for et ordinært stoff med en kvalitetsgrad mellom 60 til 80, betyr det at dressen har en mye finere, tettere veving.

Jo høyere nummer, jo høyere kvalitet.

4. Sjekk snitt og passform på jakken

dress-dame-pa-sofa

Pass på at skulderklaffene ikke henger ned fra skuldrene. Du skal formidle et rent og sterkt uttrykk. Sømmen skal sitte på toppen i hver ende av skuldrene.

5. Pass på jakkelengden

dress-dame-ved-trapp

Jakken skal gå ned til skrittet og så vidt dekke baken.

6. Lengden på ermene

Ermene skal rekke så langt ned til håndleddet at de ender opp ved roten av tommelfingeren. Du skal kunne vise minst et par centimeter av skjorta under jakken.

7. Buksekanten

Buksekanten kan enten gå helt ned og ligge an mot skoene slik at sokkene ikke synes hverken når du går eller sitter – dette er den mest konservative lengden hvis du er i et konservativt jobbmiljø – gå akkurat ned til skoene slik at sokkene ikke synes når du går, men blir så vidt synlige når du sitter, eller du kan la buksekanten gå rett ned uten å berøre skoene, slik at det ikke blir brett i det hele tatt og du får en rett linje på buksepressen – det siste er mest up to date.

Det avgjørende er igjen hva du skal bruke dressen til. Husk at det som regel er detaljene andre biter seg merke i.

8. Det viktige tilbehøret

dress-pa-kledd

Når du har funnet den rette dressen, er tiden inne for å tenke tilbehør; slips, mansjettknapper, brysttørkle osv. Husk at om du har riktig dress for anledningen, kan feil tilbehør ødelegge det totale inntrykket, så bruk tid på å finne noe som passer. Velg noe konservativt der det kreves, og sprit opp med detaljer der det er rom for mer ledig stil.

NB. Du får aldri en ny anledning til å gjøre et godt førsteinntrykk…