Slik spiser du for å få mest effekt ut av trening

Mange er lei av at uansett hvor mye de trener, virker det at alt arbeidet ikke gir de resultatene man hadde håpet på.

Det kan tenkes at det som mangler, er riktig ernæring. Men hvordan bør du spise når du trener slik at du når de målene du har satt deg? Her får du de beste tipsene.

Grunnleggende om ernæring

Uansett hvilken ekspert du spør, får du det samme svaret: Dersom du trener aldri så mye, men ikke spiser riktig, vil du aldri oppnå de resultatene du drømmer om. Mat er brensel. Ganske enkelt.

Spiser du ikke riktig, vil kroppen rett og slett protestere og slutte å prestere til tross for alle dine anstrengelser. Det beste er organisk mat. Det er dessuten viktig å finne den rette balansen mellom frukt, grønnsaker, karbohydrater og proteiner i tillegg til fet, særlig fiskeolje og linfrøolje.

Lag en klar kostholdsplan

Forbered deg i forkant. Da er det langt lettere å få gode resultater. Dette gjelder uansett hvilke mål du setter deg. Det samme gjelder holdningen til ernæring. Det beste er å forberede hva du skal spise før du begynner på en ny dag.

På den måten unngår du å få i deg usunn ernæring fordi du bare tar det du har for hånden uten å tenke over hva du propper i deg.

Spis mer og oftere

Både forskning og erfaring tilsier at det ikke hjelper å gå ned i vekt dersom du skal bygge muskler. Spis mer! Rådet er å spise, ikke tre ganger om dagen som de fleste av oss er oppflasket med, men fem ganger om dagen – med to timer mellom hvert måltid for at fordøyelsesprosessen skal bli tilstrekkelig stimulert.

Ha kontroll med hvor mye du spiser

Bruk gjerne som målestokk at når du spiser kjøtt skal kjøttstykket ikke fylle mer enn håndflaten din. Det har også vist seg at dersom du bruker mindre størrelse på tallerkener, boller og kopper, forholder du deg tilsvarende til hva du har i deg. Det kan faktisk variere så mye som 20 – 40 % i mengden inntak.

Spis ikke uten at du har et formål

Alt du spiser, bør ha en klar ernæringsmessig hensikt og verdi. Alt for å styrke kroppen på best mulig måte.

Styrking av muskelmassen

Det viktigste når du ønsker å øke muskelmassen, er å få i deg nok kalorier og protein. Gjør deretter grunnleggende styrke- og bevegelsestrening. Trening fire ganger i uka anbefales. Undervurder heller ikke behovet for nok hvile.

Muskelmasse vokser også når du ikke trener og gir kroppen den tiden den trenger for å restitueres og tilpasse seg treningen.

Tilleggsnæring

Mange mener at de styrker oppbyggingen av muskelmassen ved tilleggsnæring. Som ekstra protein. Kreatin er det også flere som mener gir økt effekt. Dersom du ønsker å booste opp ytelsen enda mer, kan du forsøke peppermynte. Den skal etter sigende øke opplevelsen av hvor hardt du trener. Duften virker på en måte som gjør det mindre strevsomt å trene og enklere å fullføre.

Bekjemp tretthetssymptomene

Den største fienden du som regel må bekjempe når du trener, er tretthet. Tipset er å drikke rødbete-juice. Den øker utholdenheten din med opptil 16 %.

En annen viktig faktor er hva slags musikk du bruker under treningen. Det har vist seg at dersom du spiller favorittmusikken din, ekspanderer du blodkarene med 26 %.

Fettforbrenning

Glem å telle kalorier, og bekymre deg mindre om fettprosenter. Derimot må du sørge for å spise riktig. Det betyr mindre rødt kjøtt, mer frukt, flere grønnsaker.

I tillegg bør du holde deg unna halvfabrikata og matvarer med høyt sukkerinnhold.

Kontroller inntaket av karbohydrater

Hold karbohydratene under kontroll. For mye karbohydrater gjør at kroppen lettere lagrer fett. Ønsker du å forbrenne fett, må du også trene kardiovaskulært minst 20 minutter om gangen.

Drikk nok vann!

Det er viktig å sørge for et sunt tarmsystem. Få i deg nok vitaminer, fiber og mineraler, probiotika og vann. Drikker du isvann som det første du gjør om morgenen, kan du øke fordøyelsesprosessen med 24 % i løpet av 90 minutter.

Trener du hardt er det anbefalt å drikke minst tre liter vann per dag.