Slik får du mest ut av gutteturen til Praha

Skal du på guttetur til Praha, lønner det seg å skaffe seg litt forkunnskaper. Byen er smekkfull av utesteder, men ikke alle er like mye verdt besøket.

Praha er kun et par timer unna Oslo og som skapt for guttetur. Med litt innsidekunnskap, kan man feste 24/7 i den gyldne by. Kvelden startes gjerne med en god øl, deretter middag, før man havner på musikk-klubber som aldri ser ut til å stenge.

Godt øl

De fleste kjenner til at tsjekkerne er over middels opptatte av øl. Strengt tatt er det slik at 95% av alt øl som drikkes i verden, utspringer fra den klassiske tsjekkiske pilsneren. I gjennomsnitt konsumerer hver eneste tsjekkiske snute bortimot 150 liter øl i året, det tilsvarende tallet for Norge er under 50 liter. Det betyr ikke at alt øl er godt i Praha.

Landet har over 250 bryggerier, der de fleste er for mikroer å regne. Mange av småbryggeriene lager mye bedre øl enn giganter som Staropramen og Pilsner Urquell, og noen av de finner du i sentrum av byen. Bryggeripuber som U Tri Ruzi og Klasterni Pivovar Strahov ligger i turistløypa, og begge lager svært godt øl.

U Fleku brygger også selv, og har vært i drift kontinuerlig i flere hundre år. Der lot de seg ikke stoppe av hverken verdenskriger eller kommunismen. Ølet er ikke like bra på U Fleku som de to andre eksemplene, men greit nok og stedet har tradisjon å by på.

Praha har også mange såkalte gastropuber, med ørten tappetårn og øl fra øverste hylle. Gjør du litt forarbeid før turen, får du mer ut av den. Nettsiden Prahatur.com har mange nyttige tips om restauranter, uteliv og gode ølbarer.

Musikk-klubber i Praha

Rett ved Karlsbroen ligger Music Club Zlaty Strom. Foruten å være en tradisjonell nattklubb, har de en egen avdeling med lokal ”folkedans”. Ikke noe kjempedirty greier, og stedet er helt ok også for par på tur.

Duplex er et annet alternativ som ofte er pakka fullt. Klubben ligger i toppetasjen av et bygg midt på Vaclav-plassen, du kan ikke unngå å se det. Litt utenfor sentrum (taxi-avstand) ligger Mecca Club, Prahas kanskje mest kjente nattklubb. Det er der internasjonale filmstjerner og artister ofte havner når de filmer eller har konserter i Praha.

Mecca har egen restaurant som ikke er så verst, mens musikken trakteres av kjente DJs. Steder som dette er åpne til sola står opp. I helgene kan de være pakka og det lønner seg å ha nødløsningene klare dersom det er fullt.

Mange utesteder lar deg også booke bord på forhånd. Et alternativ til klubber er å lage sin egen fest. Er man mange nok, finnes det partybusser og limousiner som kan leies for en helt grei penge. Stengetiden og gjestelista bestemmer dere da selv.

Zoo for natteravner

I gata Balbinova, 5 minutter gange fra Muséet øverst på Vaclavplassen, finnes det en nattklubb som åpner klokka 03:00. Le Clan fylles opp når klokka nærmer seg 05:00, ettersom andre barer og nattklubber stenger. Klientellet minner om en menneske-zoo.

Stamgjestene inkluderer lokale gangstere, folk fra utelivsbransjen (de kommer rett fra jobb), noen løse fugler, forretningsfolk fra hele verden og medisinstudenter fra Norge og Sverige. Nattklubben ligger i en kjeller, visstnok med et par underetasjer forbeholdt VIPs og mafiosos.

På Le Clan er det fort gjort å glemme at man fortsatt fester. Mens du sitter med en GT i handa, kan det godt hende noen er på vei til lunsj rett utenfor.