Mytene mange tror på om kviser

Frustrerende å få røde og betente kviser forskjellige steder på kroppen. Mytene om hvordan man blir kvitt kvisene er mange. Her får du de viktigste, slik at du kan få en renere og penere hud.

Kviser har en tendens til å dukke opp når vi minst vil, og vi prøver alle triks i boka for å bli kvitt de. Dessverre er mye av det du har hørt om kviser bare tull. Mytene er mange, og de lever i beste velgående.

Derfor oppstår kviser

I puberteten fikk nok mange av oss mer enn vår andel kviser, men dette er ikke kun et pubertetsproblem. Mange menn sliter langt opp i 40-årene med akne både i ansiktet, på ryggen og brystet.

Kviser er en betennelse i hudens talgkjertler, men det finnes ikke noen god og enkel forklaringsmodell på de underforliggende årsakene. Det som skjer er en overproduksjon av talg i huden. Denne talgen tetter igjen hårkjertlene. Dette i kombinasjon med hudens bakterier skaper grobunn for kviser.

Det finnes en rekke faktorer som påvirker utbruddene, der en av disse er hormonene våre. I tillegg kommer egenskapene til hver enkeltes hud.

Mytene om hvordan man får bukt med kviser

Her kan vi nesten velge og vrake i usannheter. Alt fra å bruke tannkrem rett på kvisen til å endre kostholdet totalt. Mytene er mange, og i ren desperasjon er nok mange av de forsøkt også.

La oss ta det med maten først. Det heter seg at fet mat og sjokolade øker produksjonen av kviser. Å spise bedre vil hjelpe deg, men med helsen generelt – ikke med kvisene.

Det finnes ingen sikre resultater på at mat har noen som helst effekt på kvisene.

Sol er heller ikke en løsning på problemet, selv om mange påstår det. Brunfargen kamuflerer riktignok de røde prikkene, men du blir ikke kvitt problemet. Så snart brunfargen er borte ser du kvisene like godt igjen.

Å bruke sterke rensemidler for huden, eller vaske huden ofte, er heller ingen løsning. Det vil faktisk for noen føre til at problemet blir verre. Blir overhuden uttørket vil underhuden produsere enda mer talgstoff, og det igjen gjør mer skade enn nytte.

Hva kan du gjøre?

Det er enkelte ting vi vet vil hjelpe i mange tilfeller. Det første du må erkjenne er at hudpleie ikke er en damegreie. Få hjelp til å finne milde renseprodukter og en god krem til din hud. Dette kan en hudpleiesalong eller en dermatolog hjelpe deg med.

Du bør også hjelpe huden med å opprettholde fuktigheten. Bruk fuktighetskremer som anbefales av dermatologer. Ikke stol blindt på produsenter.

Husk at den kjente hudlegen Ole Fyrand påstår at Spenol er godt nok for de aller fleste. Selv om temaet er komplisert, er det større grunn til å stole på Fyrand enn på L’Oreal.

Såpen er din venn. En god og mild såpe fjerner fettet som tetter igjen porene, og det igjen vil hjelpe mot kvisene.

Oppholder du deg mye i luftforurensede omgivelser vil det ha en fordel å begrense tiden der. Det kan også gjelde forurensing som røyking.

Er problemene virkelig store ta kontakt med en hudlege. Da kan du få medisiner egnet til å ta knekken på kviser, i stedet for å hoppe på tullete kjerringråd.

Noe å huske på

  • Ikke klem på kvisene
  • Å klemme ut sorte hudormer er greit
  • Det kan være en sammenheng mellom kviser og stress – så stress mindre
  • Kviser er ikke smittsomme
  • Kviser er sannsynligvis arvelig
  • Kviser har lite med renslighet å gjøre