Er du mann og lider av hårtap?

Merker du at håret har begynt å bli tynt med høye viker?

Det er mulig å motvirke dette ved hjelp av medikamenter.

 

Hva skyldes hårtap?

Det finnes flere medikamenter man kan ta for å motvirke hårtapet, men dette gjelder kun i de tilfeller hvor tapet skylder alopecia androgenic. Dette er en type hårtap som kan ramme både kvinner og menn, og skyldes genetisk arv fra tidligere ledd.

For menn vil dette vises ved at håret tynner seg, og at viker dannes der hårfestet trekker seg tilbake.

Hos kvinner vil det derimot føre til et diffust tap av hår over hele hodet, uten et fast mønster. Heldigvis vil vi her fortelle deg hvordan du kan kurere hårtapet.

Hårtapet hos menn skyldes at hårsekkene er oversensitive for et mannlig hormon som kalles DHT. Dette er forkortelsen for «dihydro-testosteron», som er et biprodukt av kroppens produksjon av hormoner. DHT gjør at folliklene over tid trekker seg sammen, hvor håret mister fargen(keratin) og tykkelse. Til slutt faller alt ut, og man ender opp med et skallet hode.

Så hva kan man gjøre for å bekjempe dette? Du har i flere medikamenter å velge mellom, som vi her vil snakke om.

Hårtap og Finasteride

På slutten av 80 tallet ble legene oppmerksomme på en finurlig sideeffekt fra bruken av Finasteride. Legemiddelet ble gitt til menn som hadde forstørret prostata, med hensikt å senke faren for kreft. Disse mennene rapporterte at de fikk deler av håret tilbake, med ny styrke og fyldighet.

Legene fant etterhvert ut at det kjemiske stoffet Finasterid blokkerte DHT, og at prosessen med hårtap dermed stoppet opp. Så hvordan skaffer du produktet i Norge?

Finasteride er et såkalt reseptbelagt legemiddel, og det betyr at du må oppsøke legen din for at han skal kunne skrive ut produktet. Det anbefales at du ikke kjøper produktet Propecia på grunn av kostnaden. Dette er 1mg piller som er lagt med spesiell tanke på menn som lider av hårtap.

Problemet er kostnaden, som fort stiger over kr 8 000 for 9 måneders behandling. I stedet burde du skaffe et annet produkt ved navn Proscar. Det har det samme virkestoffet Finasterid inkludert, men kommer i 5mg piller. Kostnaden er kun 1/4, og du kan kutte pillene opp i 5 deler selv. Dermed sparer du store summer penger. Dette er likevel ikke det eneste produktet som hjelper deg!

Andre remedier

Finasterid vil ikke reversere hårtapet ditt, men kan i det minste stoppe det. Man vil likevel oppleve at håret kommer tilbake. Dette skyldes ikke at nye hår gror frem, men heller at de som fortsatt er tilstede blir tykkere og mer fyldige. Det er viktig å påpeke at Finasterid kun kan tas av menn, ettersom det kan føre til fosterskade når kvinner benytter det.

Et annet produkt som brukes hyppig heter Rogaine. Produktet kommer i flytende væske eller som et skum. Dette legges på hodet i området rundt kronen og sørger for at blodsirkulasjonen øker. På grunn av økt blodgjennomstrømning vil hårene reaktiveres og fylle seg opp i igjen.

Det finnes også andre produkter som hjelper mot hårtap. Dette er blant annet Nizoral sjampo samt at man bruker vitaminer.