Machu Picchu: Stedet du må se før du dør

Ruinene av inkabyen Machu Picchu er det absolutte høydepunkt på en reise i Sør-Amerika.

For virkelig å få tid til å absorbere inntrykkene av de praktfulle ruinene, er det viktig å legge opp reisen slik at du har minst en hel dag til rådighet når du først kommer dit.

Det har liten hensikt å følge i pakketuristenes fotspor og ta dagstur til Machu Picchu, med mindre du er fornøyd med å bare å ha vært der for å kunne fortelle dine venner at du har vært der. For å få en full dag til rådighet er det nødvendig å overnatte i landsbyen ved jernbanens endestasjon, Aguas Calientes. Den ligger like nedenfor Machu Picchu.

machu-picchu-slack12Fikk kort levetid

Machu Picchu ble oppført omtrent på den tiden da Columbus fikk ideen til sin berømte reise over Atlanterhavet. Stedet fikk med andre ord en kort levetid. Etter at spanjolene hadde inntatt landet, ble byen forlatt. Man vet ikke nøyaktig når. Og hvorfor stedet ble forlatt, er en av historiens gåter.

Navnet er glemt

Det opprinnelige navnet ble glemt. Navnet Machu Picchu kommer fra et fjell like ved. Oversatt til norsk har det betydningen “Den gamle topp”. Og det stemmer liksom ikke. For selv om Machu Picchu ligger høyt oppe i fjellet, så er det absolutt ikke noen topp. Ruinene ligger på en fjellkam høyt over Urubamba-elven, som gjør en kraftig U-sving i dalen nedenfor.

De spanske conquistadorene kom aldri til Machu Picchu. Hadde de det gjort, hadde ruinbyen sannsynligvis vært enda mer i ruiner enn den er i dag. Da inkenes hellige by ble oppdaget av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham i 1911, var bebyggelsen og åkrene, som ligger i terrasser opp etter fjellsiden, totalt overgrodd av vegetasjon.

Stein for stein

Byen ble bygget i stein. Hadde den ikke vært bygget i stein, ville det ikke vært noe å reise for å se, for stein er et holdbart materiale. Bygningene mangler tak. For takene ble laget av strå, som råtnet bort straks menneskene reiste fra stedet.

Macchu Picchu

Den hellige solsteinen

Ved Machu Picchus hovedtempel står en hellig stein som kalles Intihuatana. Det er en solstein. Slike fantes i alle inkaenes byer. Alle ble ødelagt av spanjolene, unntatt solsteinen i Machu Picchu. Guidene sier den utstråler varme.

Man blir anbefalt å holde hånden nær til den og får streng beskjed om ikke å ta på den, og så skal man altså føle at den utstråler varme. Men det gjør den ikke.

Med guidene ute av syne la vi hendene på den, men heller ikke da var det mulig å kjenne mer varme fra solsteinen enn fra steinene i tempelets murer.

Bortsett fra det, så er det jo ganske interessant å studere formen på denne steinen, som visstnok sto i sentrum for inkaenes soltilbedelse.

Kilder med varmt vann

Høydeforskjellen fra Urubamba-elven opp til Machu Picchu er ca. 400 meter. Den trange elvedalen, der landsbyen Aguas Calientes ligger klemt inne mellom fjellene, ligger 2000 meter over havet. Navnet Aguas Calientes betyr varme kilder.

Like ved landsbyen finnes noen kilder med varmt vann. Hvis du ikke kommer alt for sent ned om kvelden, er det absolutt en god idé å gå dit for å få et varmt bad.

machu-picchu-geraint-rowlandBuss for noen dollar eller gå opp

Veien fra Aguas Calientes opp til Machu Picchu er trafikkert av busser. Hvis du reiser på lavbudsjett, kan du spare noen dollar på å gå opp. Ta dessuten med at det er en opplevelse å gå opp.

For å være oppe til soloppgang må du starte mens det ennå er mørkt. Du følger veien ned gjennom landsbyen (der er ikke så mange veier å velge mellom) fortsetter ut av landsbyen når du kommer til elven (det er ganske mørkt, men du vil sannsynligvis høre at den er der).

Så kommer du til der hvor bussene står, og en bro. Når du har gått over broen, kommer du til stien, eller rettere sagt trappene, som fører opp til Machu Picchu.

Den har 1732 trinn, pluss minus det vi talte feil da vi slitne i bena gikk ned etter en lang dag i fjellet.

Regn kan komme hele året

Værforbehold: Machu Picchu ligger lavere en Cuzco, og nærmere jungelen. Det innebærer at klimaet er våtere. Vær forberedt på regn, også i den tørre årstiden.

Husk mat og drikke

Tips: Inne på selve ruinområdet er det ikke mulig å få kjøpt verken vann eller drikke. Restauranten utenfor holde skyhøye priser. (Du kan gå ut og inn så mange ganger du vil ved å vise frem billetten.) Så husk å ta med vann pluss noe å spise. På billetten står det uttrykkelig at det ikke er lov å ta med vannflasker inn på området. I praksis er det ingen som bryr seg om det.

Tips for å få stempel

Hvis du vil ha stempel i passet som beviser at du har vært på Machu Picchu, skal du oppsøke luken like nedenfor der hvor du viser billetten når du går inn.

Dette er første artikkel i en serie om Peru.