Hvor mye koster en hårtransplantasjon?

Som du kan lese i en tidligere artikkel er det fullt mulig å utsette hårtap, og til og med oppleve økt hårvekst ved hjelp av riktig medisinering.

Dessverre er det slik at medisineringen fungerer best for de hvor håret ikke allerede er borte. Er du allerede skallet vil effekten av medisinene være liten, og du står igjen med tre valg – en hårtransplantasjon, et hårsystem eller SMP (scalp micro pigmentation eller hodebunnstatovering på godt norsk). I denne artikkelen skal vi se nærmere på hårtransplantasjoner og hva de koster.

Hår flyttes til hodet

Før vi setter i gang er det ett ord som blir mye i brukt i forbindelse med hårtransplantasjoner og pris, nemlig «grafts». Dette er et engelsk ord og betyr å flytte kroppsvev fra ett sted til et annet. Når man gjennomfører en hårtransplantasjon flytter man bittesmå deler av kroppsvev med hår i klynger, som kalles grafts. Hver graft kan inneholde 1-4 hår, ettersom hårene vokser i klynger. I gjennomsnitt inneholder hver graft 2,2 hårstrå.

Grunnen til at det er viktig å vite hva grafts betyr, er at man som regel får prisen på en hårtransplantasjon oppgitt i kroner per graft. Hvor mange grafts man må flytte varierer etter hvor utbredt hårtapet ditt er.

Pris på hårtransplantasjon i Norge

Informasjonsportalen hartransplantasjon.info har gjennomført en prisundersøkelse på hårtransplantasjon hos de største klinikkene i Norge. Prisene som blir oppgitt her er per graft. Det er viktig å merke seg at en gjennomsnittlig hårtransplantasjon krever 2 000 grafts.

Resultatet av prisundersøkelsen:

Christiania Park Hårklinikk: 44 kroner per graft
Klinikk Haugesund: 53 kroner per graft
Mercurklinikken: 39 kroner per graft
Poseidon klinikken: 40 kroner per graft

Prisforskjellen er ikke så stor, men som man kan se er hårtransplantasjon en dyr affære. Som sagt trenger en gjennomsnittlig pasient 2 000 grafts, og prisen blir da fort over 80 000 kroner.

Når man skal gjennomføre et så stort inngrep som en hårtransplantasjon er det viktig å se på kvalitet fremfor pris. En god indikator på hvilke leger som gjør en god jobb er å se hvilke leger som er anbefalt av American Hair Loss Assiciation (AHLA).
Denne oversikten finner du her. Dessverre er ingen av legene i Norge anbefalt av AHLA, men det finnes flere i Europa som er det, og som også opererer med langt billigere priser enn i Norge.

Drar man for eksempel til Tyrika og besøker Dr. Haka Doganay som er anbefalt av AHLA og medlem av IAHRS vil man få grafts til €2 stykket (omtrent 17 kroner).

Denne artikkelen er skrevet og levert til deg i samarbeid med Alopeci.
Du kan lese mer om hårtransplantasjoner på deres nettsted.