Slik gjør du grillen ren

Gruer du alltid til å vaske grillen? En grill full av gamle brente matrester og fett er ikke en god start for perfekt grillmat. Tenk deg selv hvordan gammel brent fisk setter en bismak på kyllingen du skal grille neste gang.

Mange har brukt grillen flittig nå som været har vært så bra. Så langt i sommer har det vært en perfekt grillsesong, og mange har spist middagen med godbiter fra grillen.

Når det først er noen dager med dårlig vår, kan tiden brukes til å vaske grillen ordentlig. Her er gode tips til vask og vedlikehold, som forhindrer brent bismak på maten.

SE OGSÅ: Hvordan du ikke skal fyre opp grillen

Kullgrill er enklere enn gassgrill
En gassgrill kan vaskes på en annen måte enn en kullgrill. Har du kullgrill så går vaskingen nokså raskt. Risten bløtlegges i varmt vann med oppvaskmiddel, og vanskelige områder kan vaskes med stålull.

Slik gjør du det med gassgrillen
Skal du gjør gassgrill ren vil det ta litt lengre tid.

  • Ta ut løse deler som grillristen, stekeplate og flametamers (dette er metallistene som mellom grillristen og brennerne).
  • Vasker grillen såpevann.
  • Ta ut skuffen og vask den godt, gjerne med skurekrem og stålull.
  • Legg aluminiumsfolie i bunnen, slik at du unngår matrester i tiden fremover. Husk at det er lurt å bytte folien jevnlig.
  • Ta ut ristene og legg de til bløt i varmt oppvasksåpevann. Er de ekstra møkkete kan du for eks. bruke Jif Ovn og Grill. Legg da ristene på avispapir eller plast, spray jevnt på og la virke i ca 30 minutter.
  • Skyll godt og vask til slutt med såpevann.
  • Tørk gjerne over med tørkepapir til slutt.

Det finnes hovedsakelig to typer grillrister, støpejern eller emaljert. Versjonen med støpejern tåler mye, skrap i vei med stålbørsten. Risten som er emaljert må ikke skrapes med en stålbørste, og bør heller vaskes med en svamp.
Grillrister i støpejern bli ofte fort tørre og da kan grillmaten feste seg til risten. Når risten er ren kan den trenge et oljebad med matolje i et døgn. Noe som bør gjøres minst én gang i året.

TIPS! Før du bruker grillen igjen etter vasking er det smart å svi den av først. Sett på varme, ha på lokk og la den stå slik noen minutter.