5 fotballspillere med høyere utdannelse

Myten om at fotballspillere er dumme mennesker er det på tide å sprekke en gang for alle. Fotballens utvikling de seneste årene har gitt oss et kjappere og mer kynisk spill som krever mer kapasitet enn noensinne fra de 22 spillerne ute på banen til en hver tid.

For å vise at det ikke lengre kun er de menneskene som ”ikke har noe annet valg” som velger fotballspiller som profesjonelt yrke har vi listet opp ti fotballstjerner som har klart å kombinere akademia med en internasjonal fotballkarriere.

1. Sócrates

Mange vil nok huske Sócrates som en brasiliansk legende innenfor fotballen. Med sin eminente teknikk og nese for mål bøttet han inn mål på landslaget i brasiliansk fotballs storhetstid. I en tid hvor det var ulikt søramerikanske fotballspillere å prøve seg utenfor kontinentet valgte han å dra til den italienske seriemesteren Fiorentina i 1984.

Men det var ikke bare på banen Sócrates gjorde seg bemerket. Kallenavnet ”The Doctor” kom som følge av at han var én av få fotballspillere som gjennomførte medisinutdannelsen samtidig som han var profesjonell fotballspiller.

Brasilianeren jobbet i flere år som lege etter fotballkarrieren var over, men døde av helsemessige problemer i relativt ung alder som følge av langvarig alkoholmisbruk. Sócrates ble 57 år.

2. Frank Lampard

Lampard blir sammen med John Terry sett på selve symbolet til suksessen Chelsea har hatt på 2000-tallet. Den karismatiske midtbanespilleren har opparbeidet seg en status i engelsk fotball som de aller færreste sentrale midtbanespillere ikke tør å drømme om.

I 2009 gjennomgikk han en IQ-test hvor det ble fastslått at han er blant de 1 % smarteste menneskene på balløya. Da er det kanskje ikke rart at et forlag har signert en avtale med Lampard om at han skal begynne å skrive barnebøker etter endt karriere?

3. Glen Johnson

Gjennombruddet til Glen Johnson kom først etter overgangen til Liverpool FC i 2009. Landslagsspilleren har vært nærmest en kasteball blant engelske klubber i en årrekke med West Ham, Millwall og Chelsea som stoppesteder før han fant roen i Liverpool-klubben.

Matematikk har riktignok vært noe Glen Johnson alltid har interessert seg for. Per dags dato sitter Johnson, riktignok etter ryktene, og løser matematiske problemer hver eneste dag i to timer, noe som også har gjort at han er innrullert i matematikk på Open University.

Det er riktignok ikke alt med høyrebacken som tilsier at intelligensen er på plass. I 2007 ble han tatt av politiet etter å ha prøvd å prismanipulere dyre toalettseter i en butikk og fikk 80 pund i bot for ugjerningen.

4. Shaka Hislop

”Han er nok ikke akkurat rakketforsker!” er en velkjent frase når man skal beskrive en person man ikke føler helt har hodet på plass. Den tidligere Newcastle- og West Ham-keeperen er den eneste Premier League-spilleren som har jobbet på et akademisk nivå for NASA.

I tillegg til dette har Hislop også fått offentlige utmerkelser for sitt gode arbeid mot rasisme, noe som gjør at han blir ansett som en av de mest respekterte spillerne i Premier League gjennom tidene.

I dag jobber den tidligere keeperen som spaltist for den velkjente avisen The Guardian. Hislops karriere har vært verdifull både på og utenfor banen for mange mennesker.

5. Juan Mata

Mange vil nok hevde at det å gå fra en erkerival til en annen innenfor fotballen ikke tyder på den høyeste intelligensen. Men Juan Mata, som skiftet klubb fra Chelsea til Manchester United i januar 2014, er i så tilfelle unntaket som bekrefter regelen.

Da Mata spilte fotball i Valencia studerte han journalistikk på Universidad Politecnica de Madrid og kom ut med gode karakterer. I England har han tatt flere fag som inkluderer idrett- og markedsføring-fag.

Under et intervju med The Independent kunne han si følgende om sitt abnormale forhold til utdannelse og fotball:

”Jeg mener ikke at man er nødt til å velge mellom idrett og utdannelse. Jeg er fokusert på å gjøre en så god jobb som mulig på banen, men på fritiden liker jeg å gjøre andre ting, som for eksempel å studere.”

Denne artikkelen er skrevet av Amund Igesund og levert til deg i samarbeid med Finans og økonomi. Ingesund har interesse for internasjonal fotball i tillegg til en utdannelse innenfor økonomi og økonomiutdannelse.
Besøk nettstedet for mer om økonomi på ulike plan.