Om du ikke har fått med deg dansken Chili Klaus, bør du kaste deg over Youtube-filmene hans snarest.
Klaus spiser chili så tårene spruter, mens han stotrer frem hvor godt det er. Her er oppskrift på en minst like rå chili-snaps som den Klaus lager.
En god chili-snaps egner seg utmerket som en avrunding av et fiskemåltid, til grillmat eller pastaretter. Snapsen egner seg også til å skille klinten fra hveten. Du vet hvem av kameratene dine du vil ha med deg i krigen, etter å ha testa ut hvem som tåler en snaps a lá Klaus.
Akevitt eller Tequila? Dansken lager snapsen sin med Akevitt fra Aalborg. Vi har mer tro på Tequila.
Hvor sterkt er chili?
Det som får chili til å brenne i munnen, er først og fremst stoffet capsaicin. Jo mer capsaicin, desto sterkere er chilien. Capsaicin stimulerer de cellene som har reseptorer som reagerer på varme. Så ja, den brennende følelsen du får av chili er temmelig ekte.
Det er utarbeidet en måleenhet for dette, den såkalte Scoville-skalaen (oppkalt etter apotekeren Wilbur Scoville, som fant opp målemetoden). Den sterkeste chilipepperen man vet om så langt, er en liten sak som heter Carolina Reaper. Den er målt til 2,2 millioner Scoville Heat Units, og sies å kunne vekke de døde til liv.
Ikke kjøp pingle-chili
Mengden chili du putter i snapsen din, er selvsagt med på å avgjøre hvor sterk den blir på smak. Men, som du sikkert har skjønt, det mest avgjørende er likevel hvilken chili du bruker.
Dersom du kjøper en bunke jalapenos på Rimi, er det greit å vite at den chilitypen er blant de mest pysete, med sine rundt 1 000+ SHU. Snapsen kan bli god den, men her går vi for høyere uttelling på manndomstesten.
Alt ettersom hva du får tak i, dette er chilipepperne vi anbefaler:
- Carolina Reaper (2,2 mill SHU)
- Bhut Jolokia (855 000 – 2,2 mill SHU)
- Red Savina Habanero (350 000 – 580 000 SHU)
- Cayennepepper – hel (30 000 – 50 000 SHU)
For å få en flaske snaps som ser litt kul ut, kan du godt blande med flere typer chilipepper. Gul, grønn og rød ser bra ut sammen i flaska.
Oppskrift på chili-snaps
Dette trenger du:
- 1 flaske god Tequila
- Minst 4-5 hel chilipepper – alt ettersom du tåler…
- Ei blank flaske med tett kork
- Hår på brystet
Slik går du frem:
- Skyll chiliene i rennende vann
- Legg de på kjøkkenpapir og la de tørke
- Stapp de på ei blank flaske
- Hell på Tequilaen
- Kork flaska godt og snu den noen ganger
- La den stå mørkt i romtemperatur i cirka 2 uker
- Flaska bør ristes lett en gang i blant
- Lagre deretter flaska mørkt i et par måneder
Serveres i romtemperatur.
Dersom du synes smaken er for pinglete, kan du tilsette mer chili, eller litt sukker (helst oppløst i litt varmt vann). Sukkeret er med på å bringe frem smaksstoffene. Smak på snapsen innimellom, du merker godt når den er ferdig.
Nyttige tips
Bruk hansker av tøy (ikke plast eller latex) når du håndterer sterke pepper.
Vask hendene og alle redskaper godt, og hold hendene unna øynene dine.
Ikke drikk vann dersom du får fnatt av en sterk chilidose. Capsaicin er en olje og skiller seg fra vann. Derfor har vann nesten ingen effekt i det hele tatt.
Yoghurt, iskrem og melk er best om du trenger lindring.