Gode rutiner med tannpussen er ikke bare for å unngå dårlig ånde. Den ene gangen du legger deg uten å ha pusset tennene, er verre enn du tror.
Å droppe tannpussen er bare ekkelt
Trøtt som en strømpe og klar for senga, bare innom badet for å pusse tennene først. Eller ikke… Det hender kanskje at du skipper den biten der, om du er trøtt og sliten nok. Det er ikke spesielt smart.
Mange tenker nok først og fremst på å unngå dårlig ånde når det kommer til tannhygienen, lite attraktivt som det er.
For en mann som er single, er det jo ingen katastrofe om munnhulen ikke lukter peppermynte når man kryper under dyna.Du vet det nok fra før, men her er en påminnelse: når tannlegene anbefaler tannpuss to ganger daglig, gir de nok blanke i ånden din.
Plakk er bakteriegjørme
Bakterier som får lov å kose seg litt for lenge på tennene og i tannkjøttet, hoper seg opp og blir til plakk. Du kan kjenne det etter en lang dag borte fra tannbørsten. La tunga gli over tennene, og opplev pelsfølelsen du helst ikke vil ha der.
Dette er det som til slutt fører ut i elendigheten i form av hull og tannkjøttsykdommer. Plakk må pusses bort, så enkelt er det. Bakteriene danner ganske raskt brun og illeluktende tannstein, noe du må til tannlegen for å fjerne.
Tyggegummi og munnskyllevann hjelper lite, det er børsten som er rett verktøy. Plakk trenger overhodet ikke sitte på tennene lenge før emaljen eller tannkjøttet tar skade.
Skadevirkningen starter så å si umiddelbart, og vil bygge seg opp over tid. Med andre ord; den ene gangen du dropper tannpussen, er faktisk det første steget på en kort vei til et lite attraktivt smil.
For tannkjøttet sin del dreier det seg om å redusere sjansene for inflammasjon (periodontitt), som igjen kan medføre ganske alvorlige plager. I verste fall kan du miste tenner som følge av sykdommene.
I riktig gamle dager, var dette faktisk en vanlig dødsårsak.
Slik for du god tannhygiene
Dårlig tannpuss kan være nesten like ille som ingen tannpuss. Skal du ta vare på tennene dine skikkelig, bør du bruke tannkrem med fluor. Pusserutinen skal helst vare et par minutter, der du sørger for å nå hele smilerekka på alle sider.
Velg riktig tannbørse
Bruk en myk børste, så du ikke skader emaljen unødvendig. De fleste tannleger vil anbefale deg å børste fra tannkjøttet, og over tennene (uten å bruke for mye kraft). 5-6 drag på hver side av tanna er nok.
Viktigste rådet fra tannlegen
Husk alltid å avslutt tannpussen med tanntråd, minst én gang om dagen.
Du vil føre tråden litt ned i glippa mellom tanna og tannkjøttet, slik at bakteriene ikke får bosatt seg der permanent.
Dersom du blør fra tannkjøttet, er det et tegn på at du kan ha inflammasjon der. Dette vil normalt avta i løpet av et par uker, så fremt du er flink og konsekvent med tanntråden. Vedvarende blødninger i tannkjøttet er noe du burde ta en prat med tannlegen din om.
Besøk tannlegen 1 gang i året
Selv om du ikke har ising i tennene, bør du ta en tur til tannlege en gang i året. Da kan tiltagende hull i tennene bli stoppet før det blir for ille. Mange velger også å besøke en tannpleier regelmessig. Der får du rengjort tennene skikkelig.
I tillegg vil en erfaren tannpleier kunne gi deg gode råd om hvordan du kan ta best vare på perleraden.
Dessverre har vi ikke det genetiske materialet som skal til for å få et tredje sett med tenner. Dersom du skulle trenge det før du er gammel og grå, er det som regel selvforskyldt.