Her blir det liv – Rai Rai

– Om flere hadde lært seg hjerte- og lungeredning ville mange liv vært reddet, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Visste du at hvert år får ca. 3000 mennesker hjertestans utenfor sykehus i Norge?

Hvis for eksempel kjæreste din, eller en av kompisene dine får hjertestans, vil du være glad for at du vet hvordan du gjør hjerte- og lungeredning (HLR). Det vil LHL i samarbeid med ingen andre enn DDE hjelpe oss med.

Sammen har de laget en film hvor frontfigur i gruppen, Bjarne, viser hvordan han utfører HLR – til melodien av sangen som ”alle” kan ”Her blir det liv, rai rai”.

Se filmen her:

Kjent melodi

Dette er en melodi som de aller fleste kan fra før, og den vil være lett å huske dersom du skulle havne i en situasjon hvor en av dine nærmeste er avhengig av HLR fra nettopp deg. Så, hvordan kan du identifisere en person som trenger hjelp fra deg?

”Hvis personen er bevisstløs og ikke lar seg vekke, ringer du alltid 113. Deretter legger du personen på ryggen og sørger for frie luftveier ved å bøye hodet bakover og løfte haken frem. Se, lytt og føl etter normal pust i inntil 10 sekunder. Hvis personen er bevisstløs og ikke puster er det nødvendig med hjerte- og lungeredning.”

Du utfører hjerte- og lungeredning ved å følge de 4 stegene her:

  1. Start HLR ved å trykke hardt på midten av brystet, 100 ganger i minuttet. Følg taktet i D.D.E.s sang «Her bli det liv, rai rai».
  2. Du skal trykke 5-6 cm rett ned, midt i mellom brystvortene.
  3. Hvis du kan og vil – gjør også to innblåsningere (munn-til-munn) for hver trettiende kompresjon (30:2). Innblåsningene avsluttes når brystkassen begynner å heve seg.
  4. Fortsett med kompresjoner og eventuelt innblåsninger til ambulansen kommer.

Dersom du ikke vil gjøre innblåsninger, er det fortsatt viktig å gjøre kompresjoner, fordi du da holder blodsirkulasjonen i gang.

Det finnes en app

Hvis du er usikker på om du klarer å huske alle disse stegene selv, så finnes det en gratis app som kan hjelpe deg.

Søk på «Redd liv» i App Store eller Google Play, og last ned appen på din telefon. Så vil du ha appen som viser deg hvordan du utfører hjerte- og lungeredning på barn og voksne, og den vil være tilgjengelig til enhver tid.