Slik får du det beste smålånet

 

Et smålån har en noe diffus definisjon, men strengt tatt kan man si at dette er forbrukslån på inntil 50 000 kroner. Bankene som tilbyr disse lånene er mange, og betingelsene kan variere veldig. Man kan også få smålån til forbruk fra vanlige sparebanker, men da forutsettes det ofte at man er kunde i banken, samt kan stille med sikkerhet i form av pant i bolig. Om dette ikke er et alternativ, finnes det i dag svært mange nettbaserte småbanker som yter lån på dagen uten sikkerhet, og til hvilket som helst formål.

Laveste nominelle rente

Utgangspunktet for rentebetingelsene til nesten alle banker som tilbyr forbrukslån, uansett størrelse på lånet, er den laveste nominelle renten. Denne ligger på rundt 7%-8% hos flere av bankene. Når banken så mottar søknaden din, bruker de din kredittscore til å bestemme hvor nært den laveste nominelle renten ditt rentetilbud blir. Har du god økonomi og betalingshistorikk, og dertil høy kredittscore, blir rentetilbudet nærmere det laveste rentenivået, enn dersom du har lav kredittscore. I tillegg spiller størrelsen på lånet en viss rolle hos mange av bankene. Store lån med lang tilbakebetalingstid får ofte lavere renter enn det motsatte.

Effektiv rente på smålån

Den effektive renten kan variere veldig, selv om nominell rente ikke er veldig forskjellig mellom bankene. Dette er den renten som forteller deg hva lånet egentlig koster, der alle gebyrer er medregnet. Er for eksempel etableringsgebyret veldig høyt, vil dette dra opp den effektive renten. Tilbakebetalingstiden blir også avgjørende for den effektive renten. Lang tilbakebetalingstid betyr at du betaler renter lenge, i tillegg til flere månedlige terminomkostninger. Det igjen betyr lavere effektiv rente, men høyere totalkostnader.

Se alltid på totalkostnadene

Den beste måten å vurdere om et smålån er konkurransedyktig eller ei, er å sammenligne flere lån med akkurat lik lånesum og tilbakebetalingstid. Sluttkostnaden din er den som da blir avgjørende, der minste totalsum tilsvarer billigste smålån. Det er med andre ord ingen god løsning å henge seg opp i rentetallet, uten å se på alle de andre faktorene. Med det sagt så vil laveste nominelle rente likevel gi en viss indikasjon på hvilke banker du mest sannsynlig vil få det beste tilbudet fra. Søk derfor til flere banker når du trenger et smålån, og inkluder gjerne de bankene som har lav nominell startrente.

4 banker med lav startrente på smålån

Bank Norwegian har en laveste nominell rente som starter på cirka 9% når dette skrives. Banken tilbyr også smålån fra 5 000 kroner, og helt opp til temmelig store forbrukslån på en halv million kroner. Etableringsgebyret er på 950 kroner, noe som betyr at dersom du låner veldig lite, og betaler raskt tilbake, kan det lønne seg å se på de bankene som har lavere etableringsgebyr.

Re:member er en annen finansaktør med smålån fra 10 000 kroner (opp til 350 000 kroner) som også tilbyr et av markedets beste kredittkort. Den laveste nominelle renten er her på 7,95% per i dag, mens etableringsgebyret er på 750 kroner.

Laveste lånesum fra Santander Consumer Bank er også 10 000 kroner, der de nominelle rentene starter på 7,9%. Santander har ingen etableringsgebyr for forbrukslån under 70 000 kroner, noe som betyr at de ofte gir konkurransedyktige tilbud på sine smålån. Du kan også slippe unna terminomkostninger på smålån fra denne banken.

Vi tar med brukskreditten fra Komplett Bank i denne sammenligningen. Denne har en startrente på 7,9%, og etableringsgebyret beregnes ut i fra hvor stor kredittlån du ønsker. Er du på jakt etter en liten lånesum, vil du kunne slippe unna med kun 495 kroner i etableringsgebyr. Får du i tillegg lave renter, vil Komplett Bank kunne vise seg å bli billigst. Merk at du ikke betaler renter for den delen av kreditten du ikke bruker, i tillegg til at kreditten kan fornyes raskt dersom du skulle trenge den senere.

Sjekk også småbankene

Banker som KlikkLån, Thorn, L’EASY og Frogtail er også verdt å titte på når du er ute etter smålån. Dette er banker som ikke tilbyr de største lånesummene, men som heller spesialiserer seg på raske forbrukslån med lave krav til søkeren.  De nominelle rentene starter litt høyere enn hos de tidligere nevnte bankene, men etableringsgebyrene er som regel lavere. Dermed kan du likevel komme billigere ut totalt sett, til tross for rentene.