Er det en myte at menn tar opp mer forbrukslån enn kvinner?

De siste årene så har det vært en ekstrem vekst innenfor forbrukslån i Norge. Dette har ført til store bekymringer hos sentrale myndigheter og Finanstilsynet.

Når banker bli konfrontert med at de gir ut lån til mennesker som ikke burde fått lån så gir de ofte svaret om at den typiske kunden på forbrukslån er en mann mellom 40-50 år med en god stabil inntekt. Dette har ført til en oppfatning om at det stort sett er menn som tar opp forbrukslån og havner i gjeldsproblemer. Dette syntes vi var en såpass interessant påstand at vi tenkte å grave litt dypere i om det faktisk er menn som tar opp mest forbrukslån i Norge.

En undersøkelse fortatt av YouGov på vegne av Nordea i 2018 forteller en annen historie. Ved et utvalg på 1000 deltakere så kommer det frem at antall forbrukslån fordelt på kvinner og mener er omtrent likt. Samtidig så viste en undersøkelse fra 2014 at menn hadde i snitt dobbelt så mye mer kredittkortgjeld enn kvinner.

Flere leverandører av lånesøknader har laget egne undersøkelser gir forskjellige resultater og siden ingen av disse viser til noe særlig datagrunnlag så kan vi ikke ta disse i beregning. Det vi kan se ut i fra disse undersøkelsene er at forholdet kvinner/menn er veldig men at menn låner i snitt mer penger enn kvinner.

Hvorfor låner menn mer enn kvinner?

Det kan være flere årsaker til dette. Menn tjener i snitt mer enn kvinner, noe som gir dem en større lånemulighet enn kvinner med lavere lønn. I tillegg så viser undersøkelser at menn bruker pengene de låner til mer kostbare objekter som oppussing, bil og båt. Kvinner på den andre siden låner penger til shopping og interiør.

Forskning viser at menn har mer appetitt for risiko enn kvinner. Det betyr at kvinner kanskje er mer nølende til forbrukslån og kredittkort. De ønsker ikke å ta så mye risiko som menn, derfor styrer de unna høye forbrukslån og flere kredittkort.

I tillegg så er det mange hushold hvor mannen er «økonomisjef». Det betyr at disse kanskje låner penger «på vegne» av både kvinnen og mannen i et lån som blir registrert på mannen.

Konklusjon

Ja, menn låner mer forbrukslån enn kvinner av forskjellige årsaker. Det er ikke en årsak til dette og det finnes selvfølgelig mange unntak her. Noe ligger nok i dette med risiko og veldig mye ligger nok i dette med at mannen ofte er «økonomisjefen».

En annen indikator som bekrefter det samme er hvis man ser på misligholdet blant menn og kvinner. Menn skylder mer penger i snitt enn kvinner i følge en undersøkelse fra kredittbyrået Experian.

Vi menn har derfor en jobb å gjøre med oss og våre medmenn. Dette er en skremmende utvikling som man bør ta tak i. Har du gjeldsproblemer selv så rydd opp i gjelden din og kjenner du noen dette gjelder, prøv å hjelp dem med å rydde opp.