Disse suvenirene må du ikke ta med deg hjem

Pass deg når du tar med ting hjem fra ferien.

På listen over hva du ikke må finne på å ta med deg fra utenlandsturen finner vi blant annet lærprodukter, havskillpaddeskall og elfenben.

Sommerferien er rett rundt hjørnet og kofferten er snart pakket ferdig. For enkelte går turen til eksotiske reisemål som for eksempel Kenya, Sør-Afrika, Grønland, Vietnam og Tunisia. Nå med oppfordringen til deg som skal reise til utlandet. Beskjeden er klar; være bevisst når du kjøper suvenirer laget av planter eller dyr. Kjøp av utryddelse truede arter bidra direkte til organisert kriminalitet.

– Oslo Lufthavn ønsker ikke å være en portal for innføring av ulovlige suvenirer som bidrar til kriminalitet og utryddelse av truede dyre- og plantearter, forteller Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo Lufthavn.

Truede arter i produksjon av suvenirer

Mange arter er i dag er truet av utryddelse på grunn av menneskelig innblanding. Til tross for dette brukes de i stor grad ved produksjon av suvenirer, smykker, skinn, helsekost og så videre i flere typiske ferieland.

Ulovlige produkter Fredriksen

– Tollvesenet på Oslo Lufthavn avdekker stadig smuglingsforsøk av utrydningstruede arter.
De vanligste beslagene er i form av belter, sko og lommebøker av slange- og krokodilleskinn, samt kosttilskudd som skal virke slankende, oppkvikkende eller beskyttende, sier Tor Fredriksen som er kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn.

– Dette ser vi svært alvorlig på, og vi beslaglegger alt vi finner, fortsetter han.

Produktene du ikke skal kjøpe

Mange av produktene er svært vanlige å finne på turistdestinasjonene. Typiske produkter du må holde deg unna er gjenstander laget av elfenben, skilpaddeskall, slangeskinn, konkylier(skjell) og koraller. I tillegg er det smart å sjekke Miljødirektoratet sin liste over noen av det man ikke skal ta med hjem.
Å ta med seg slike produkter over grensen uten særskilt tillatelse er ulovlig og straffbart. Alle tilfeller av smuglingsforsøk blir politianmeldt av Tollvesenet i slike saker.

– Både organiserte smuglere og ordinære turister risikerer å bli anmeldt dersom de innfører slike produkter. Vi håper vi slipper å se mye av dette i sommer, sier Fredriksen.

Skal man være på den sikre siden bør du holde seg langt unna.