Den mest dødelige sniperen i amerikansk militærhistorie

Filmen om skarpskytteren og Navy SEAL-soldaten Chris Kyle ligger an til å vinne flere Oscar, samtidig som den har skapt en del kontroverser. Som en ren krigsfilm, er den verdt billettpengene.

American Sniper er regissert av Clint Eastwood og bygger løselig på selvbiografien til Kyle. Skarpskytteren regnes som den mest dødelige sniperen i amerikansk militærhistorie, med rundt 160 bekreftede ”kills”.

Selv påstod Kyle tallet lå rundt 250. En del av kontroversene rundt Kyle er at mannen ble avslørt som en liten bløffmaker på enkelte punkt, mens andre har kritisert både mannen og filmen for et noe menneskefiendtlig syn.

Tettpakket action med innlagte pustepauser

I filmen følger vi Kyle fra tiden før angrepene på Twin Towers i New York, og frem til hans fatale besøk på en skytebane etter at han avsluttet sin militære karriere.

I mellomtiden rakk Kyle hele 4 runder i Irak under invasjonen på 2000-tallet. Hans treffsikkerhet der førte til at de irakiske opprørerne utlovet dusør til den som klarte å ta livet til Kyle.

Om noe fornuftig skal dras ut av filmen, har vel Eastwood sånn noenlunde klart å illustrere at krig er for jævlig og fullt av moralske dilemma. Som ren underholdning holder filmen høy klasse, med intense scener, god kameraføring og tett regi.

Alle ”pausene” tilbake i USA, der Kyle tilbringer tid sammen med familien, gir kinopublikummet en anledning til å trekke pusten. For det er i Irak det skjer. Scenene derfra fikk i alle fall denne skribenten til å sitte ytterst i setet.

Norwegian Sniper – og en finne

Å skyte noen i krig er sikkert ufattelig vanskelig på mange plan. Å skyte noen som befinner seg over en kilometer unna, er i seg selv nesten en umulighet. Kyle hadde nok et av de høyeste antallet ”kills” – men ligger langt unna toppen.

Finnen Simo Häyhä kan være soldaten som innehar den rekorden. Under den store finske vinterkrigen (mot Sovjetunionen i 1939-1940) ble Simo kreditert hele 542 bekreftede drap, mens tallet kan ha vært så høyt som 200 flere (ikke alltid like lett å bekrefte).

På listen over de lengste treffene, ligger engelskmannen Craig Harrison på topp med et bekreftet treff på ufattelige 2 475 meter. På den avstanden bruker kule flere sekunder på å nå frem til målet.

På samme lista finner vi en anonym norsk soldat fra Andrebataljonen i den norske hæren. Treffet er registrert på 1 380 meter under krigen i Afghanistan.