Å eie egen bolig er likestilt med at nordmenn er født med ski på bena. Drømmen for de fleste er å eie noe eget.
I studietiden leier de fleste for å ha råd til å kjøpe når man får jobb. For de fleste er det å komme seg inn på boligmarkedet svært hardt. Både boligprisene og høy egenandel fører til at det er vanskelig.
Så hva skal til for å realisere drømmeboligen?
Etter å ha lest artikkelen “Odd Kalsnes sine tips til å realisere boligdrømmen” snakket vi med eiendomsmegler Odd Kalsnes for å få de beste tipsene for å oppnå målet.
Gå sammen med flere
For å gjøre det enklere økonomisk kan du kjøpe bolig sammen med andre. Det kan være en partner eller venner, noe som vil gjøre det enklere å vinne i markedet.
I de fleste tilfeller får de mer for pengene når du kjøper en 3-roms leilighet eller større. Skal du gi bud på en 1- og 2-roms er de svært populære, og få av i markedet.
Dermed blir kvadratmeterpris på mindre leiligheter høyere enn større leiligheter.
Har man en leilighet sammen med en kjæreste eller venn vil man i tillegg til å få mindre lånekostnader også kunne dele på andre kostnader. Som felleskostnader som møbler, strøm, internett, tv og andre avgifter.
Er dere to? Lag en skriftlig avtale
Når man eier sammen er det mye som skal avtales. Se til at dere har en god skriftlig avtale for eierskapet i boligen.
I noen tilfeller eier den ene personen en større andel av leiligheten, og dermed betaler også mer av lånet. Sammen må dere bli enige om hvor dere skal ta opp lån, avbetalingstid og lignende.
Hva skjer når en av dere flytter ut? Det er smart avklare dette i en kontrakt, dersom en av partene ønsker å selge eller flytte ut av boligen.
Tenk utenfor boksen
Nesten alle ønsker å bo sentralt. Prisene er derfor mye høyere i midt i byen enn i utkanten.
Din første bolig, er akkurat det: Din første bolig. Her skal du i investere og leve. Så det er viktig å se på område, pris og forventet prisutvikling.
Utkantstrøkene kan være like sentrale som området nærme sentrum. Kollektivtransport kan ofte være like effektivt for de som ikke bort midt i byen.
Spar penger før du kjøper
Tenker du på å kjøpe bolig bør du begynne å spare så tidlig som mulig. Opprett BSU-konto og ha en ekstra høyrentekonto hvor du kan sette i mer penger. Enkelte banker som for eksempel DNB har mulighet til å ha en “ekstra” BSU-konto.
Du vil bli positivt overrasket over hvor mye det er mulig å spare. Sett av et beløp hver måned. Det finnes lånekalkulatorer som estimerer hvor mye du trenger i egenkapital. Bruk disse for å finne ut hvor mye du trenger å spare.
Les også om andre bolig- og kjøpetips på Odd Kalsnes sin blogg.