Kvinner angrer mest på sex under utlandsferien

Kvinner er de som angrer mest etter ubeskyttet sex på ferie i utlandet. Men det er menn som oftest kommer hjem med kjønnsykdommer som gonoré.

For de som angrer etter å ha drukket seg litt for fulle i utlandet, gjelder angeren de får etter ubeskyttet sex for 37 prosent av kvinnene. Bare 17 prosent av mennene angrer på at de hadde fått seg et nummer i fylla.

Det viser den store Reiseundersøkelsen 2014, som TNS Gallup har gjort på vegne av Europeiske Reiseforsikring.

– Det betyr ikke nødvendigvis at flere kvinner enn menn har ubeskyttet sex, men trolig at kvalene hos kvinner er større dagen derpå, sier Mari Holmslien, sykepleier ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det er langt flere menn enn kvinner som tar med seg kjønnssykdommer hjem til Norge. I løpet av de fem siste årene har 632 norske menn blitt behandlet for gonoré som de har pådratt seg i utlandet, mot bare 62 kvinner i samme periode. Når det gjelder syfilis er det 138 menn som har fått dette, mot bare 7 kvinner.

Flere smittes på ferie

– Det er en økende forekomst av gonoré og syfilis blant menn som har sex med andre menn, men også blant heteroseksuelle menn og kvinner. Mange heterofile menn blir smittet av tilfeldig sex på utlandsreise, særlig i Sørøst-Asia. Kvinner smittes først og fremst i Norge, av sin faste partner, sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet.

Fortsatt er det klamydia som er den mest utbredte kjønnssykdommen, og nesten 23 000 nordmenn fikk påvist smitten i fjor. Folkehelseinstituttet registrerer ikke om det har skjedd i Norge eller på ferie i utlandet.

– Fra Sverige vet vi at 5-10 prosent smittes i utlandet, en andel som trolig gjelder for Norge også. Dermed er klamydia den vanligste kjønnssykdommen nordmenn tar med seg hjem, sier Kløvstad.

Kvinner sto for hele 60 prosent av alle klamydiatilfellene som ble oppdaget i fjor, men det har mye å gjøre med at de i større grad enn menn går til rutinekontroller.

Ulike symptomer

Gonoré kan være merkbart til stede, med svie når du tisser eller utskillese av et gulhvitt sekret hos menn. Men omtrent halvparten av alle kvinner som smittes av gonoré får ingen symptomer. Hos menn er det cirka én av tre som ikke merker noe.

– Du kan være smittet uten å vite det. Bortsett fra avholdenhet, er kondom den beste beskyttelsen mot kjønnssykdommer. Ubehandlet gonoré og klamydia kan i ytterste konsekvens føre til sterilitet, sier Mari Holmslien i Europeiske Reiseforsikring.

Det er ingen automatikk i at man smittes ved ubeskyttet sex med en som allerede har en kjønnssykdom, men klamydia regnes som den mest smittsomme av sykdommene.

– Klamydia og gonoré kan påvises fra to til sju dager etter samleiet. For hiv kan det gå opptil tre måneder, men vanligvis etter 2-6 uker, sier Holmslien.

Både klamydia- og gonorétester kan gjøres diskret hjemme for den som kvier seg for å gå til legen, med pensel-i-skjede- og urinprøver i stedet for pinne inn i urinrøret. Hjemmetester finnes også for syfilis.

Les «Dette angrer vi på etter feriefylla» og se topplisten >>