Å kjøpe bolig er som regel trygt i Norge, men det er noen ting det er greit å få avdekket for å unngå unødvendig bekymringer og kostnader. Her følger en liten huskeliste på hva du bør være ekstra oppmerksom på når du vurderer kjøp av ny bolig.
Ikke bli for begeistret
Vær sikker på hva du er ute etter før du bestemmer deg. Det anbefales å gå på flere forskjellige visninger og ta en prat med naboer i området rundt. Det er også viktig at du er fornøyd med beliggenheten til boligen. Den er det jo ikke mulig å få gjort forandringer på.
Dagslys og plass:
Dersom leiligheten har balkong, så sjekk om du faktisk får solskinn der. Og er boden stor og sikret godt nok? Du bør også ta en gjennomgang av lydisolering og brannsikkerhet.
Inneklima, elektrisitet og vann:
Det er viktig at ventilasjonen er god nok for et sunt inneklima. Boligen bør også ha effektive oppvarmingsmuligheter da egne oppvarmingsløsninger kan koste mye strøm. Andre punkter å krysse av på listen er elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.
Legg inn forbehold
Du kan legge inn forbehold om at selger dekker eventuelle utbedringsbehov. Om selger ikke vil godta dette, så er det et rødt flagg. Om du likevel veldig gjerne vil ha boligen så senk budet og legg av mellomlegget som en buffer til eventuell utbedring.
Ikke bli blendet av begrepet “høy standard”
Alle boliger som bygges i dag er bygd etter et minstekrav. Betegnelsen “Høy Standard” betyr egentlig ikke noe mer enn at det er et minimumsnivå på lydisolering, fuktsikring og ventilasjon.
Se nøye på taksten
En takst er heller ikke en fullstendig tilstandsrapport. Den beskriver den generelle tilstanden, men dersom det er indikasjoner på svakheter bør du avdekke manglende. Selger har i bunn og grunn plikt til å avdekke svakheter, men kjøper har likevel en plikt til å undersøke.
Ha oversikt over hva eierskifteforsikringen faktisk dekker
Dersom du har kontroll på hva eierskifteforsikringen innebærer, så vil du ikke få sjokk om det dukker opp mangler som ikke dekkes av forsikringen. Du bør også sjekke økonomien til utbygger og borettslag, for i verste fall kan du ende opp som medansvarlig for tap eller investeringer i større oppgraderinger
Riktig helling på badegulv
Baderommet er det mest kostbare å reparere, så det er viktig å sjekke at dette er i stand. Du bør derfor sjekke om gulvet heller mot hovedsluket. Dette kan du finne ut ved å sette på dusjen for å se om vannet renner riktig. Eventuelt kan du bruke en vater-app på mobilen eller ta med en klinkekule og se hvor den triller
Mobildekning
Selv om det blir stadig mer populært å bruke mobildata og wifi til ringe med, så bør du likevel sjekke om det er god dekning i boligen. Det er nemlig store variasjoner på dekning selv på lokale steder. Ta en rundtur rundt om i boligens med en venn på tråden. Sørg for at vedkommende gir beskjed om han hører deg dårlig.
Tegn innboforsikring før du flytter inn
Innboforsikringen har en rettshjelpsdekning som gjør at du kan få advokathjelp til å klage på boligen. Forsikringen vil dekke mesteparten av advokatutgiftene dersom du skulle komme i en tvist med selgers eierskifteforsikring.
Vit hva som følger med boligen
Husk å spør om du får den flotte vaskemaskinen med på kjøpet. Det er nemlig ikke slik at alle hvitevarer følger med boligen. Interiør som er veggfast følger som regel med, men det lønner seg å spørre for sikkerhetsskyld. Dersom du skulle oppleve at boligens egenskaper avviker fra avtalen, for eksempel ved at den er mindre enn avtalt, eller at du merker fuktskader, kan det lønne seg å kontakte en eiendomsadvokat.