Det er sjelden tilfelle at man kan være for intelligent. Det finnes selvsagt tilfeller der det har tippet over for folk med ultrahøy IQ, men det berører neppe mange av oss. Faktisk er sjansene gode for at du er dummere enn du tror du er, eller smartere enn du tror du er. Forvirra av motsetningen? Les videre!
Mindre smart
Et kjent eksperiment innen psykologien er oppkalt etter opphavsmennene David Dunning og Justin Kruger. Derav har du kanskje hørt om Dunning-Kruger effekten. I korthet går dette ut på at jo mer sikker folk er på at de er smarte, desto større er sjansene for at de egentlig ikke er så smart likevel.
Du har sikkert opplevd å ha kranglet med en eller annen som du vet er helt på bærtur faktamessig, men som likevel stråler av arroganse mens han/hun plaprer i vei om noe han/hun ikke har peiling på. Da har du nok møtt på et av tilfellene.
Dunning og Krugers eksperiment tester nettopp dette. Inkompetente personer evner i liten grad å kjenne til sine egne manglende kunnskaper, og de ser heller ikke kompetanse i andre når denne er tilstede.
Videre mangler de evne til å se grensene for egen kunnskap og forståelse, og kanskje verst av alt; innser heller ikke sine egne tidligere begrensninger selv etter å ha trent/lært seg opp til et høyere nivå innen et eller annet.
Smartest?
Paradokset er at ofte er det de smarteste som uttrykker seg slik at man kan ta de for å ikke ha nok kunnskap. Intelligente mennesker innser oftere sine egne begrensninger, og er dermed mer påpasselige og avmålte i faktabaserte diskusjoner.
De tar forbehold, der de med lavere kompetanse er skråsikre. I tillegg påviser eksperimenter som de Dunning og Kruger designet, at intelligente mennesker antar at andre (mindre intelligente) er like kompetente som de selv.
Derfor kan de bli usikre i møte med en skråsikker person, som kanskje er helt på viddene.
Bli smartere
Joda, IQ kan trenes opp. De fleste hyperintelligente mennesker har nok en genetisk komponent som gir de et klart forsprang på mange av oss andre, men intelligens er som muskler; det kan trenes opp. Flere studier viser at passivitet i tidlig alder (TV-titting) begrenser den kognitive utviklingen.
Barn og unge som klatrer i trær, finner på leker utendørs, osv, er ofte de som får best resultater på skole og senere i livet når det kommer til kompetanse. Det gjelder også senere i livet, selv om effekten er størst i tidlig alder. Senere i livet vil mer mentale utfordringer spille en større rolle.
Andre studier har vist at kontinuerlige kognitive utfordringer er også med på å utvide den mentale kapasiteten. Hjernetrim og heftige fagbøker hjelper, men bare så lenge det er vanskelig nok.
Når sudoku er enkelt, har du nesten ingen utbytte av det lengre og bør finne på noe annet som utfordrer de bittesmå grå.
Sexy hjerne
Intelligente menn når som regel langt i livet på flere plan, og i mange tilfeller kan dette måles i suksess i kjærlighetslivet. Mange kvinner er sapioseksuelle, det vil si de rett og slett tenner på menn med en viss hjernekapasitet.
For eksempel er humoren til slike mennesker er ofte skarpere og med mer dybde. Mye tyder på at kvinners radar er særdeles finjustert på dette området, og at høy intelligens er noe som anses som attraktiv på flere basale biologiske plan. Menn med høy IQ har nemlig også den mest fertile spermen innabords.
Kanskje er dette en av de underbevisste årsakene til attraksjonen?