En rimelig bruktbil er en nyttig investering for fremtiden. Men det kan bli dyrt dersom du ikke tar forholdsregler.
Det første du må tenke på er at om du skal velge å kjøpe en ny eller brukt bil. Bruktbil er selvsagt rimeligere ved kjøpstidspunktet og en ny bil mister verdi fra det sekundet speedometeret måler den første kilometeren. Det beregnes at en ny bil har mistet halvparten av verdien i løpet av de 3 – 5 år årene. Men dersom du ikke tar riktige forholdsregler før du kjøper en bruktbil så kan det fort bli mer kostbart enn om du hadde kjøpt en ny bil.
Forberedelser
Tenk deg om hva du faktisk har brukt for. Du må ha en bil som dekker behovene dine, men rimeligst mulig. Trenger du en romslig stasjonsvogn for familien eller kun liten bil som tar kun deg dit du skal?
Bestem deg på forhånd hvilket prissjikt som er aktuelt, og sørg for å ha finanseringsbevis i orden dersom du skal lånefinansiere. Husk også at det er mange kostnader som løper etter at bilen er betalt. Det er viktig at du har plass til forsikring, eventuell bensin, parkering, EU kontroll, bompenger, service og mulige reparasjoner i budsjettet ditt. Opprett gjerne en bufferkonto til uforutsette bilkjøp. Det kan lønne seg å kjøpe en bil som ikke eldre enn 5-års garantien.
Du har funnet en aktuell bil du vil se på, hva nå?
Ta et googlesøk på bil og årsmodell du vurderer å kjøpe. Det er nemlig flere problemer som er gjentagende på de samme modellene. Et søk kan derfor kartlegge de typiske feilene som du bør være obs på.
Sjekk om registreringsnummeret til bilen står i annonsen. Dette kan lett søkes opp på både nettet og via diverse SMS-tjenester for å kartlegge historikk. Kontakt selger dersom nummeret ikke er oppgitt, og hvis vedkommende nekter så styr unna. Det er nemlig et tegn på at bilen har en lite tiltalende fortid. Et søk på bilens registreringsnummer kan avdekke om noen har tuklet med kilometerstanden eller om bilen har heftelser.
Vær sikker på at det er vedkommende som selger bilen som faktisk eier den. Dette kan du selv sjekke ved å se på navnet i vognkortet. Dersom det står en annen person oppført der kan faktisk vedkommende med loven på sin side kreve bilen tilbake.
Har selger kjøpekontrakt? Dersom vedkommende ikke har dette, så sett dette som en forutsetning for kjøp. NAF, FINN og Forbrukerrådet har kjøpekontrakter som kan signeres digitalt eller printes ut.
Historikken
Du bør også be selger om vise frem bilens service- og verkstedshistorikk. Finn ut om det har vært eventuelle utskiftinger på bildeler og sjekk i serviceheftet om selger har ivaretatt jevnlige servicesjekker. Spør også selger om bilen har hatt noen større skader. Om bilen har blitt reparert tidligere så be om dokumentasjon på hva som har blitt gjort. Det er også viktig å finne ut når registerreimen sist ble skiftet. En gammel og slitt reim kan lett ryke, og det kan bli kostbart.
Om bilen har vært registrert i utlandet før den kom til Norge så kan det hende den har mindre utstyr og dårligere garantier. En selger skal opplyse om dette, men spør for sikkerhets skyld.
Du må få bekreftet at bilen både er EU godkjent og når den sist ble det. Det er en fordel om bilen har vært igjennom NAF test. NAF har to forskjellige kjøpstester som ikke er pliktige, men innebærer meget omfattende tilstandsrapporter og kan spare deg for fremtidige kostnader.
Undersøk at ingen har pant i kjøretøyet. Denne type heftelse betyr at en bank eller utlåner har eierskap bilen, og du kan risikere å miste den. Andre heftelser kan være ubetalt veiavgift eller parkeringsbøter. Siden denne gjelden følger bilen så er det kjøpers ansvar å kontrollere at dette ikke er tilfelle. En sjekk på om bilen er «gjeldsfri» kan gjøres på Brønnøysundregistrene.
Besiktigelse av bilen
Ta en nøye sjekk av bilens utside for å forsikre deg om at den ikke har bulker, fargeforskjell, rust eller riper. Frontruten skal ikke være slitt og sørg for at det er god sikt. Åpne også opp fronten og kontroller motorrommet. Ta også en titt opp i beholderen for bremsevæske. Dersom væsken er brun så må den byttes, og et lavt nivå kan bety at bremsene er slitt. Undersøk at kjølevæsken har en klar farge, er den sørpete så kan det bety at olje har lekket inn.
Sjekk at alle setebelter er intakte og at setebeltlåsene fungerer. Se på kilometermålet hvor mange mil bilen har lagt bak seg. Forsikre deg om at dekkene er i god tilstand og om det finnes både sommer og vinterdekk. Å bytte dekk rett etter kjøpet er kostbart. Sjekk også om slitasjen er jevn fordelt rundt dekket, da skeiv fordeling kan bety feil i hjulopphenget.
Dersom du er førstegangskjøper så ta gjerne med deg en mer erfaren venn som kan ta sjekken for deg.
Prøvetur
Du må alltid prøvekjøre bilen før du kjøper den, og sørg for at den får gjennomgå en skikkelig langtur. Det mest optimale er om det er en stund siden bilen sist var i gang. En start på en kald motor avdekker nemlig ulyder og egenskaper bedre enn en varm start. Ta også en titt på eventuell eksos. Den skal minne mer om lett damp enn røyk. Dersom eksosen er blå og røykfull, kan det vitne om motorproblemer.
Det er en fordel om du på prøveturen får kartlagt flest mulige kjøreforhold. Underveis så kan du teste ut om alle funksjoner som håndbrekk, bremser, belysning, aircondition, takluke, vinduer og vindusviskere etc. fungerer som det skal.
Lytt nøye etter lyder når du svinger og kjører over fartsdumper, og om eventuelle gir og clutch glir jevnt.
Etter at bilturen er ferdig så la kjøretøyer hvile med motoren i gang. Dersom den elektriske kjøleviften ikke slår seg på, kan nemlig bilen bli overopphetet.
Andre ting som må være i orden før kjøp
Har bilen garanti? Det er enkelte bilforhandlere som opererer med garanti. Denne avtalen gir deg krav på mer enn det som er innenfor klageretten. Dersom bilen har bruktbilgaranti så undersøk hva denne faktisk dekker, slik at du ikke får noen overraskelser dersom feil skulle oppstå. Om bilen har nybilgaranti så er du derimot veldig godt sikret mot eventuelle feil.
Sørg også for at du har fått med deg alle nøklene som tilhører bilen.
Dersom bilen har vært utlyst lenge så er det i orden å prøve å prute prisen. Men ha signalene ute, for et for lavt bud kan gjøre selger fornærmet og dermed gjøre det vanskelig å forhandle videre.
Etter kjøpet så må du godkjenne salgsmeldingen, omregistrere bilen og finne en passende forsikring.
Misfornøyd med kjøpet?
Om du har problemer med bilen så må du reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget mangelen. Dette bør du gjøre skriftlig. Den absolutte fristen for å reklamere er 5 år om du kjøpte bilen fra forhandler, og 2 år om du kjøpte bilen av en privatperson.
Her kan du lese mer om rettighetene ved kjøp av bruktbil:
https://www.biladvokat.no/rettigheter-ved-kjop-av-bruktbil/
Det du kan oppnå med det er:
- Selger må sørge for at skadene blir reparert på egen regning
- Selger må dekke kjøpers utgifter
- Prisavslag
- Heving av bilkjøp. Dette kan du lese mer om her:
https://www.biladvokat.no/heving-av-bilkjop/