Når sjekker du lufttrykket i dekkene dine?

I en ny undersøkelse blant nordmenn viser det seg at rundt halvparten kun måler lufttrykket når de skifter hjul.

For hvor ofte skal man egentlig sjekke lufttrykket på bilen? I følge undersøkelsen gjør de fleste dette kun to ganger i året. Noe Continental Dekk mener ikke er ofte nok.

Du er ikke alene om du bare sjekker trykket når hjulene blir byttet. Hele 48,5 prosent oppgir at de kun sjekker ved hjulskift og 2,1% sier at de aldri sjekker.

Det er noe forskjeller på kjønn og hvor man bor. Menn er litt flinkere enn kvinner. Folk fra Vestlandet er flinkest til å sjekke lufttrykket jevnlig ifølge undersøkelsen.

Over tusen nordmenn svarte på spørsmålet, og undersøkelsen ble utført av analysebyrået Infact på vegne av Continental Dekk Norge.

Sjekk oftere

– Mange sjekker lufttrykket i disse dager når de legger om til sommerdekk, men det må sjekkes langt oftere enn som så. Å kun sjekke lufttrykket i forbindelse med hjulskift er altfor sjelden. Vår anbefaling er å sjekke minst en gang per måned, sier produktsjef hos Continental, Knut Knudsen.

Feil lufttrykk kan være farlig

I følge Continental kan feil lufttrykk endre bilens kjøreegenskaper. På vått føre kan både bremselengde, kjøreegenskaper og grep bli vesentlig dårligere med om lufttrykk ikke er riktig.

I tillegg vil feil lufttrykk i hjulene øke rullemotstanden og føre til at man har høyere drivstofforbruk. Samt redusere ødelegge dekkene raskere.

Enkelt å sjekke selv

Du kan enkelt sjekke lufttrykket ved å dra innom en bensinstasjon.

Ved å bruke luftpistolen vil man med en gang se hvilket lufttrykk hjulene har. For å få riktige tall må bilen stå flatt og dekkene må ikke være varme.

Riktig lufttrykk varierer fra bil til bil og man finner dette i instruksjonsboka til bilen.

Skal man bruke bilen fullastet vil lufttrykket være litt annerledes enn normalt, denne informasjonen er også oppgitt.

– Når man vet hva som er rett lufttrykk er det bare å fylle ekstra eller eventuelt slippe ut litt luft. Det er også viktig å huske at lufttrykket kan endre seg, så vi anbefaler at man sjekker en gang i måneden, sier Knudsen.

Har du en nyere bil med TPMS, (Tire Pressure Monitoring System), i dekkene vil systemet si i fra hvis lufttrykket er feil.